28 maja było w naszej szkole wesoło, pysznie i przede wszystkim zdrowo. Wszystko za sprawą warsztatów zdrowego odżywiania, w których udział wzięli uczniowie klas czwartych i piątych. Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Rośliny na widelcu – pracowania kulinarna zdrowego ucznia”, którego organizatorem jest Fundacja Rodziny Duda im. Maksymiliana Duda.
Celem warsztatów było kształtowanie nawyków prawidłowego odżywiania poprzez praktyczną naukę przygotowywania zdrowych posiłków z wykorzystaniem głównie roślin. Uczniowie „uzbrojeni” w fartuchy i potrzebne przybory oraz sprzęty z zapałem przystąpili do przygotowania posiłków, według otrzymanych przepisów. Spod ich rąk wyszły potrawy, które samą nazwą zachęcały do kosztowania. Były to kanapki z pastą słonecznikową superbohatera i pastą twarogową dla sprawnego mózgu, power pomidorówka, pudding dla luzaka oraz napój radości.
Pamiętajmy, że prawidłowe odżywianie to szansa na lepszą i zdrowszą przyszłość.
Anna Przybył
63-842 Pudliszki
Szkolna 20